Ako vyčistiť drevené lyžice a lopatky, ktoré stratili svoj vzhľad: trik pre ztmavnuté kuchynské náčinie

Aj u nás sú drevené kuchynské náradie ako varešky či lopatky súčasťou každej domácnosti. Váš kuchynský kútik pôsobí vďaka nim útulne a teplo. O ich pohodlnom používaní nemusí byť reč – jednoducho do ruky padnú najlepšie. Ale čo s tým, keď časom stmavnú, nasiaknu kuchynskými vôňami a už nevyzerajú ako nové? Ak aj vás niekedy zamrzí pohľad na staré varešky, čítajte ďalej. Ukážeme vám tip, po ktorom budú vaše obľúbené drevené kúsky znova žiariť čistotou a krásou.
Prečo drevené náradie tmavne a zapácha?
Drevo je prírodný materiál. S každým varením nasáva pachy a vlhkosť, dlhodobo zachytáva farby omáčok či pripálenin. Tmavé škvrny sú často bežným znakom dlhodobého používania. Ak však drevo nie je pravidelne čistené, môžu v ňom vzniknúť plesne alebo baktérie, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach.
Každodenné čistenie: základ starostlivosti
Po každom jednom použití je dôležité nežný, ale dôkladne umývať drevené náradie v teplej vode s mydlom alebo citrónovou šťavou. Potom ich opláchnite a dobre osušte uterákom. Nenechávajte ich mokré, aby sa neobjavili trhliny alebo nedeformovali tvar.
Čo drevu rozhodne nesvedčí
Ľahko sa môže stať, že zo zvyku vhodíte varešku do umývačky riadu. Opakujte si však: drevené náradie a umývačka k sebe nepatria. Horúca voda a rýchle sušenie majú za následok krútenie, praskanie či nadmerné vysychanie dreva. Dôkladná starostlivosť znamená lepšiu hygienu aj dlhšiu životnosť pomôcok.
Dezinfekčný kúpeľ: zázrak raz za mesiac
Približne raz za mesiac sa oplatí dopriať dreveným pomôckam dezinfekciu. Pripravte si hrniec s vriacou vodou, do ktorého pridajte 2 lyžice octu. Náradie v nej nechajte ponorené asi 20 minút, potom ich ihneď osušte čistou utierkou. Tento postup zničí baktérie a pomôže odstrániť zápachy.
Tip pre sviežosť bez zápachu: deodoračný rituál
Na elimináciu hlbších pachov môže poslúžiť aj vyváranie kuchynského náradia v horúcej vode s hydrogenuhličitanom (jedlou sódou). Ideálne je zopakovať tento postup raz za štvrťrok, aby náradie nielen dobre vyzeralo, ale aj naozaj krásne voňalo a bolo hygienické.
Nikdy nezabúdajte na to, že drevené pomôcky sú našimi každodennými parťákmi v kuchyni a práve preto si zaslúžia tú najlepšiu starostlivosť. Pravidelné čistenie a ošetrovanie predlžuje ich životnosť, šetrí peniaze aj životné prostredie.
Olejovanie: aby drevo nepopraskalo
Po dôkladnej dezinfekcii je dobré naolejovať drevené náradie. Stačí trocha bežného rastlinného oleja na servítke a jemne pretrieť povrch. Olej chráni pred vysychaním, praskaním a dodá príjemnú farbu aj štruktúru. Tento krok by sa nemal vynechávať, ak chcete, aby vaše kuchynské poklady vydržali celé roky.
Prehľad odporúčaných postupov čistenia a starostlivosti
Starostlivosť | Postup |
---|---|
Bežné čistenie | Ručne v teplej vode s mydlom; potom opláchnuť a osušiť. |
Dezinfekcia | 1x mesačne vriaca voda s octom 20 minút, osušiť hneď. |
Deodorizácia | 1x štvrťrok vyváranie s hydrogenuhličitanom. |
Olejovanie | Po dezinfekcii pretrieť rastlinným olejom. |
Správna pravidelnosť – základ dlhej životnosti
- Umývať po každom použitíZabráni rastu baktérií.
- Nikdy nedávať do umývačkyOchráníte štruktúru dreva.
- Dezinfikovať raz mesačneVriaca voda s octom odstraňuje mikroorganizmy.
- Deodorizovať raz za štvrťrokVyváranie so sódou neutralizuje pachy.
- Naolejovať po každom hĺbkovom čisteníDrevo ostane pružné a odolné.
K tejto téme mám aj niečo vlastné z kuchyne: Drevenú varešku používam denne, či už pri varení guláša alebo miešaní kvasu na domáci chlieb. Keď som ju skúsila raz vyčistiť len v umývačke, bola ako z papiera – zdeformovaná a nevábna. Pravidelným ručným čistením a olejovaním je opäť krásna a stále pripravená na ďalšie dobroty pre celú rodinu.
Správna starostlivosť o drevené náradie prinesie viac než len dobrý pocit z čistoty. Predlžuje životnosť vašich kuchynských pomocníkov aj hygienu pri príprave jedál. Vďaka tradičným metódam, ako sú dezinfekčný kúpeľ, ručné čistenie a pravidelné olejovanie, budú vaše varešky a lopatky slúžiť dlhé roky. Ak máte otázky alebo vlastné tipy, neváhajte sa zapojiť do diskusie pod článkom.
- Ako často treba čistiť drevené kuchynské náradie? Ideálne po každom použití a hĺbkovo dezinfikovať aspoň raz za mesiac.
- Je vhodné dať drevenú varešku do umývačky riadu? Nie, horúca voda a rýchle vysušenie môžu spôsobiť deformáciu a popraskanie dreva.
- Aký je najlepší spôsob dezinfekcie? Najbezpečnejšie je krátkodobé vyváranie v horúcej vode s octom alebo jedlou sódou, potom ihneď osušiť.
- Kedy by som mal naolejovať drevené náradie? Po každom hĺbkovom čistení alebo dezinfekcii, aby náradie nepopraskalo a získalo lesk.
Komentáre